30 Temmuz 2008 Çarşamba

AKP Kapatma Davası



Mart 2008'de Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya'nın AK Partinin Kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açmasının üzerinden 5 ay geçti ve gündem yaratacak bir çok aşama kaydedildi. En sonunda nihayi sonuca ulaşılmak için Anayasa Mahkemesi üyeleri son görüşmeleri yapıyorlar. Anayasa Mahkemesinin 11 üyesinden 7 üyesinin onayı AK Partinin kapatılması için yeterli. Her ne kadar Ropörtörün "kapatılmasın" kararı vermesine rağmen bu kararın bir bağlaıcılığı olmadığı için herkes merak içinde.




Bu gelişmeler piyasalarıda tedirdin etmiş durumda. Dış piyasalar AK Partinin kapatılmayacağı görüşündeler. Bu nedenle dış ve iç piyasalar yukarı yönde bir seyir izledi bugün.


Anayasa Mahkemesi AK Partiye Kapatma, Hazine yardımından kısmen ve tamamen iptali yada kapatmama kararı verebilir. Eğer kapatma kararı çıkar ise bununla beraber 71 kişininde 5 yıl Siyaset Yasağı görünüyor. Bunların arasında da Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL'de var. Cumhurbaşkanı olduğu için görevi bitene kadar dokunulmazlığı sürecektir. Yorumculara göre kapatma kararı çıkar ise Cumhurbaşkanının görevden kendi isteğiyle ayrılması ugun görülüyor.
Kimi yazarlara göre AKP değil de yargı çok büyük bir sınavdan geçiyor. Anayasa Mahkemesinin onbir üyesinde en az yedisinin ortak kararı Anayasa Mahkemesinin kararı olacak. Ve çıkan karar Türkiye Cumhuriyetinin yol haritasını çizecek. Kapatılsın kararı çıkarsa yeniden seçimlere gidilip yeni siyasilerle tanışılacak. Kapatılmasın kararı çıkar ise de AK Parti "Durmak Yok Yola Devam" Sözünü daha kuvvetli söyleyecek.
İşte sonuç AKP 23 milyom YTL lik hazine yardımını geri ödeyecek. Faaliyetlerine de devam edecek. Ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olsun.
Ret Oyu Verenler:
Haşim KILIÇ
Hazine Yardımından Mahrum Bırakılsın Diyenler:
Sacit ADALI
Ahmet AKYALÇIN
Serdar ÖZGÜLDÜR
Serruh KALELİ
Kapatılsın Diyenler:
Osman Alifeyyaz PAKSÜT
Fulya KANTARCIOĞLU
Mehmet ERTEN
Necmi ÖZLER
Şevket APALAK
Zehra Ayla PERKTAŞ

Hiç yorum yok: