23 Temmuz 2008 Çarşamba

Beyin Kanaması ve Felç


Beyindeki damarlardan birinin veya birkaçının çatlaması neticesinde kanın beyine akmasına, beyin kanaması denir.

Genellikle,damarların esnekliğini kaybedip sertleşmesi, yüksek tansiyon veya düşme, çarpma neticesinde meydana gelir.

Şeker, Frengi gibi hastalıklarla düzensiz beslenme, fazla sigara ve içki genellikle damarların bozulmasına yol açan etkenlerdir. Vurma,düşme dışındaki beyin kanamaları, daha çok elli yaşını aşmış olanlarda görülür.

Beyin kanaması, ani olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Hasta genellikle bir kaç saniye içinde kendini kaybeder, sendeleyerek olduğu yere yıkılır. Sorulan sorulara cevap veremez. Olup bitenden habersiz bir durumdadır. Beyin kanaması geçirenlerin yüzlerinde genellikle anormal bir kırmızılık görülür. Hastalığın teşhisinde yüz kırmızılığı büyük bir rol oynar. Hastanın içinde bulunduğu bu duruma "Beyin Sektesi" ve girdikleri derin uyku durumuna ise "Koma" denir.

Çoğu zaman, beyin kanaması ile birlikte hastanın sağ veya sol tarafına felç iner. Bazen ağız çarpılır,yüzün bir tarafı ve yanakta gevşeme görülür. Gözler kayar.

Kanama bir an devam edip duracak olursa, hasta bu hali muhafaza eder. Kanama devam ederse,kan beyinin boşluklarını doldurmaya başlar. Çok geçmeden ateş yükselir. Bu durum hasta için hayati bir tehlike meydana getirir.Derhal tıbbi müdahalede bulunulmazsa hastanın hayatı tehlikeye girer.

Beyindeki kanama bir noktada kalır ve kısa sürede kesilirse, hasta yavaş yavaş kendine gelir. Komadan kurtulur. Yarım yarımda olsa konuşmaya başlar. Ancak kol ve bacaktaki felç hastanın kendine gelmesi ile geçmez.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi beyin kanaması geçiren hasta, sendeleyerek düşer ve bir kaç saniye içinde komaya girer. Yüzü kırmızı bir renk alır. Bunlar hastalığın teşhisinde büyük rol oynayan noktalardır. Bu durumda bir hasta ile karşılaşıldığında doktor gelinceye kadar yapılması gerekli bazı acil yardımlar vardır. Her şeyden önce hastanın bir müddet için veya ilk tıbbi müdahale yapılıncaya kadar yerinden kıpırdatılmaması gerekir. Bir yerden diğer tarafa taşıma anında durmuş olan kanama yeniden başlayabilir.

Hasta,bulunduğu yerden kaldırılmadan, altına bir şey konacak başı yükseğe kaldırılmalı, kemeri,gravatı çıkarılmalı ve bütün düğmeleri açılmalıdır. İmkan dahilinde ise,başa buz konmalı, yoksa başa soğuk su ile ıslatılmış bir bez tatbik edilmelidir.

Hiç yorum yok: