23 Ocak 2009 Cuma

"Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" John Perkins


John Adams 1735-1826


Bir ülkeyi fethetmenin ve köleleştirmenin iki yolu vardır. Birisi kılıçla diğeri borçla. Biz ekonomik tetikçiler küresel imparatorluğun yaratılmasında gerçekten sorumlu olanlarız ve birçok farklı şekilde çalışırız.


John Perkins Cahs.TçMain Eski Şef Ekonomisti "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" kitabının yazarı


Belki de en sık kullanılanı, öncelikle şirketlerimize uygun kaynakları olan ülkeleri bulur ve gözümüzü üztlerine dikeriz, petroş gibi. Ardından Dünya Bankası veya onun kardeşi başka bir organizasyondan o ülkeye büyük bir kredi ayarlarız. Fakat para asla gerçekte o ülkeye gitmez. Ülke yerine o ülkede projeler yapan kendi şirketlerimize gider. Enerji santralleri, sanayi alanları, limanlar... Bizim şirketlere ilaveten o ülkedeki birkaç zengin insanın kar sağlayacağı şeyler, Bunlar toplumun çoğunluğuna yaramaz, yani bütün ülke bu borcun altına sokulur. Bu borç ödenemeyecek kadar büyüktür ve buda planın bir parçasıdır, ödenemeyecktir.


Ardından biz ekonomik tetikçiler onlara deriz: dinleyin, bize bir sürü borcunuz var borcunuzu ödeyemiyorsunuz. O zaman petrolünüzü petrol şirketlerimize oldukça ucuza satın. Ülkenizde askeri üs kurmamıza izin verin veya askerimizi desteklemek için dünyanın herhangibir yerinde Irak gibi asker gönderin veya BM seçimlerinde bizimle oy verin. Elektirik şirketlerini özelleştiririz. Sularını ve kanalizasyon sistemlerini özelleştiririz ve ABD şirketlerine veya diğer çok uluslu şirketlere satarız. Bu, mantar gibi biten bir şey ve çok tipik. IMF ve Dünya Bankası bu şekilde çalışır


Ülkeyi borca sokarlar ve bu öyle büyük bir borçtur k, ödenemez. Ardından yeniden borç teklif edersiniz ve daha fazla faiz öderler. Koşullara bağlı veya iyi yönetim talep edersiniz..Aslında bu onların kaynaklarını satmalarını sağlar.. Buna sosyal hizmetler teknik şirketleri bazen eğitim sistemleride dahildir. Adli sitemlerini sigorta sistemlerini yabancı şirketlere satarız.



Hiç yorum yok: